top of page

10 SUNDE GRUNDE TIL AT SPISE HVIDL√ėGūüíö

Hvidl√łg indeholder rigtig mange svovlforbindelser og antioxidanter, der g√łr den til en af de sundeste planter - hvis man alts√• spiser dem r√• og i rigelige m√¶ngder.

Hvidl√łg har siden oldtiden v√¶ret brugt som et naturl√¶gemiddel mod alverdens lidelser og moderne videnskab bekr√¶fter at det velsmagende medlem af l√łgfamilien kan forebygge mange sygdomme.

Is√¶r svovlforbindelsen allicin, der udl√łses n√•r friske hvidl√łg knuses, har i adskillige unders√łgelse vist sig at kunne p√•virke kroppen. Allicin opst√•r n√•r enzymet alliinase sk√¶res eller tygges.

Men n√•r hvidl√łg bliver kogt i for eksempel en gryderet inaktiveres allinase - s√• hvidl√łg skal spises r√•, hvis du spiser dem for helbredets skyld.

Ogs√• andre svovlforbindelser som diallyl disulfide (DADS) og diallyl trisulfide (DATS), der is√¶r er rigelige i hvidl√łgsolie, har vist sig at kunne p√•virke helbredet. Men hvidl√łg indeholder ogs√• mange antioxidanter, der i en nylig¬†unders√łgelse¬†viste sig at v√¶re s√¶rligt fremherskende i spirede hvidl√łg.

Det er sv√¶rt at finde et k√łkken i vore dage, hvor hvidl√łg ikke indg√•r som et vigtigt krydderi, men mange mennesker skyer det p√• hverdage for at undg√• hvidl√łgs√•nde.

Desv√¶rre tyder unders√łgelser p√• at mange af de sunde virkninger ogs√• forsvinder, hvis hvidl√łget steges. En¬†unders√łgelse fra Sydkorea viste i 2013¬†at kortvarig opvarmning reducerede de anti-inflammatoriske stoffer.

En nylig¬†unders√łgelse, viste at det meste effektive middel til at undg√• hvidl√łgs√•nde er m√¶lk, som med sin blanding af fedt og vand er bedst til at opl√łse de ildelugtende svovlforbindelser, der er skyld i hvidl√łgs√•nden.

Her er 10 sunde grunde til at spise hvidl√łg s√• ofte som muligt.

1. Hjertet
En unders√łgelse fra Chung Shan Medical University i Taiwan viste i 2010 at diabetes-patienter kan have gavn af at spise hvidl√łgsolie.

Diabetes-patienter er særligt sårbare over for en form for hjertesygdom, der betegnes diabetisk kardiomyopati, som er inflammation og svækkelse af hjertets muskelvæv.

Test af rotter med diabetes, der enten fik hvidl√łgsolie eller majsolie viste, at rotter, der fik hvidl√łgsolie oplevede gavnlige √¶ndringer, som medf√łrer beskyttelse mod skader p√• hjertet.

√Ündringerne syntes at v√¶re forbundet med de potente antioxidant egenskaber af hvidl√łgsolie, forskerne siger og tilf√łjer, at de har identificeret mere end 20 stoffer i hvidl√łgsolie, der kan bidrage til effekten.

"Konklusionen er, at hvidl√łgsolie besidder et betydeligt potentiale for at beskytte hjertet mod diabetes-induceret kardiomyopati," skrev de.

Diallyl trisulfider fra hvidl√łgsolie har i fors√łg med mus ogs√• vist sig at kunne reducere skaderne efter et hjerteanfald.

Svovlbrinte har vist sig at beskytte hjertet mod skader. Det er imidlertid en flygtig forbindelse og vanskelig at behandle med. Derfor testede forskere fra Emory University i Atlanta, Georgia, i 2011 diallyl trisulfid i h√•bet om at det kunne tilf√łre svovlbrinte til hjertet.

Og musefors√łgene viste faktisk, at musene, der fik diallyl trisulfid havde 61 procenter f√¶rre skader p√• hjertet sammenlignet med ubehandlede mus.

2. Blodtryk

Indholdet af allicin i hvidl√łg reducerer risikoen for forh√łjet blodtryk, viste en unders√łgelse fra University of Alabama i Birmingham i 2007.

Allicin udvikles til de ildelugtende svovlforbindelser, der giver hvidl√łgs√•nde, men ogs√• reagerer med r√łde blodlegemer, afslapper blodkarrene og sikrer at blodet flyder lettere gennem blod√•rerne.

Det får de celler, der forer blodkarrenes vægge, til at slappe af, hvilket får blodkarrene til at udvide sig.

Dermed reduceres blodtrykket, så blodet kan transportere mere ilt til vigtige organer, og mindske presset på hjertet.

Resultaterne er baseret på test af rotters blodkar, der blev 72 procent mindre stive - altså mere elastiske.

En gennemgang af 21 tidligere unders√łgelser om sammenh√¶ngen mellem hvidl√łg og blodtryk viste i september 2013 at is√¶r pressede hvidl√łgspiller med et garanteret indhold af allicin p√• 1,8 mg, kunne reducere forh√łjet blodtryk med 10 procent i l√łbet af 12 uger.

3. Kolesterol

En gennemgang af tidligere unders√łgelser om hvidl√łgs p√•virkning af hjertekar-systemet s√•ede tvivl om hvidl√łgs effekt p√• kolesterol-indholdet. Gennemgangen, der blev lavet i 2005 og inkluderede 25 unders√łgelser om kolesterol-indholdet konkluderede, at 14 unders√łgelser ikke syntes at vise nogen p√•virkning, mens 11 gjorde.

Forskerne bag analysen pointerede dog at de 14 unders√łgelser, der ikke viste nogen effekt havde taget udgangspunkt i personer med et normalt eller meget lidt forh√łjet kolesteroltal, mens de 11 studier med effekt havde haft deltagelse af personer med et meget forh√łjet kolesteroltal.

I de 11 studier, hvor hvidl√łg havde vist effekt, var kolesteroltallet i gennemsnit faldet cirka 10 procent.

Unders√łgelserne tyder s√•ledes p√• at hvidl√łg ikke har nogen effekt som forebyggelse, men kan s√¶nke kolesteroltallet moderat, hvis man har meget forh√łjet kolesterol.

4. Lungekræft

En unders√łgelse i 2013 fra Jiangsu Provinscenter for Sygdomskontrol og Forebyggelse, viste en markant effekt af at spise friske hvidl√łg p√• risikoen for lungekr√¶ft.

Resultaterne af unders√łgelsen viste, at deltagere, der spiste r√• hvidl√łg regelm√¶ssigt som en del af deres kost (to eller flere gange om ugen), havde en 44 procent nedsat risiko for at udvikle lungekr√¶ft.

Unders√łgelsen er baseret p√• sp√łrgeskemaer og interviews med 1424 kr√¶ftpatienter og 4543 kontrolpersoner om deres livsstilsvaner.

5. Hjernekræft

Svovlforbindelser i hvidl√łg har i test vist sig effektive til at bek√¶mpe glioblastoma, der er en af de mest almindelige former for hjernekr√¶ft.

Fors√łg p√• Medical University of South Carolina i 2007 med tre svovlforbindelser kaldet DADS, DAS og DATS viste at - is√¶r DATS - forbindelserne kunne udrydde kr√¶ftcellerne.

Kr√¶ftceller har et h√łjt stofskifte og kr√¶ver meget energi for hurtig v√¶kst. I denne unders√łgelse, hvidl√łg forbindelser producerede reaktive ilt arter i hjerne kr√¶ftceller v√¶sentlige gorging dem ihjel med aktivering af flere d√łdsfald kaskader.

"Vores forskning fremhæver planters store potentiale som naturmedicin til styring af ondartet vækst af humane hjerne tumorceller," siger medforfatteren dr. Ray Swapan.

6. Slidgigt

I 2010 fremlagde forskere ved Kings College i London og University of East Anglia resultater, der viste,, at kvinder, som spiser en kost med et h√łjt indhold af allium-familien - som hvidl√łg, l√łg og porrer - sj√¶ldent har slidgigt i hoften.

Unders√łgelsen er baseret p√• unders√łgelser af mere end 1.000 raske kvindelige tvillinger, hvoraf mange ingen symptomer havde p√• slidgigt.

Forskerne foretog en detaljeret vurdering af tvillingernes kostvaner og analyserede sidel√łbende r√łntgenbilleder, der viste omfanget af tidlig slidgigt i deltagernes hofter, kn√¶ og ryg.Forskerne mener, at en forbindelse kaldet diallyl disulfid begr√¶nser m√¶ngden af brusk-√łdel√¶ggende enzymer.

7. Antibakterielt

Der kan v√¶re en god ide i at sm√łre b√łfferne grundigt ind i hvidl√łg f√łr de smides p√• grillen.

Forskere ved Washington State University konstaterede i 2012 at hvidl√łgsstoffet diallyl sulfid var 100 gange mere effektivt end antibiotikaerne erythromycin og ciprofloxacin, samtidig med at det slog til p√• en br√łkdel af tiden.

Opdagelsen √•bner d√łren til nye behandlinger af r√•t og forarbejdet k√łd og overflader, der bruges til madlavning og hvor, der risikerer at v√¶re cambylobacter-bakterier, som er en af de mest almindelige √•rsager til tarmsygdom.

I fors√łg konstaterede forskerne, at forbindelsen let kunne gennemtr√¶nge en biofilm, som beskytter bakterierne, og g√• i ledtog med et svovlholdigt enzym for derefter at √¶ndre enzymets funktion for effektivt at dr√¶be bakteriecellerne.

8. Prostatakræft

En unders√łgelse fra University of Pittsburgh Cancer Institute viste i 2011 at svovlforbindelsen diallyl trisulfide (DATS) fra hvidl√łg kunne blokere et protein, der er skyld i at kr√¶ftceller i prostata ikke d√łr.

En gennemgang af tidligere unders√łgelser viste i 2013, at is√¶r hvidl√łg, men ogs√• andre l√łgplanter havde en positiv effekt p√• risikoen for prostatakr√¶ft.

Genngangen af de ni seri√łse unders√łgelser viste at hvidl√łg reducerede risikoen for prostatakr√¶ft med op til 23 procent.

Forskerne fra China-Japan Friendship Hospital i Beijing, Kina, anbefalede dog at der blev lavet flere og mere veldesignede unders√łgelser for at bekr√¶fte deres resultater.

9. Graviditet

Hvidl√łg blev i en unders√łgelse fra den norske sundhedsstyrelse i 2013 fremh√¶vet som et middel, der var forbundet med en lavere risiko for tidlig f√łdsel.

Det skete p√• baggrund af en unders√łgelse af n√¶sten 19.000 m√łdre, hvoraf 5 procent havde f√łdt for tidligt.

Forskerne valgte at fokusere p√• l√łgplanter og t√łrrede frugter, der i tidligere unders√łgelser havde vist en effekt. Deres unders√łgelse viste at hvidl√łg reducerede risikoen for tidlig f√łdsel med gennemsnitligt 53 procent.

For tidlige f√łdsler skyldes ofte mikrobakterielle infektioner, som hvidl√łg i flere unders√łgelser har vist sig effektive imod.

10. Immunsystemet

Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi p√• K√łbenhavns Universitet har i √•revis forsket i hvidl√łg og fundet frem til, at svovlforbindelsen ajoene, der ogs√• udvikles fra allicin, kan bek√¶mpe bakterier, som er sv√¶re for immunsystemet at f√• bugt med.

N√•r bakterier klumper sig sammen i s√•kaldte biofilm ‚Äď hvor de omgiver sig med en sej hinde af organiske materialer ‚Äď bliver de modstandsdygtige over for antibiotika.

"Vi ved, der findes en potent kemisk forbindelse i hvidl√łgsplanten, som afv√¶bner resistente bakterier ved at lamme deres kommunikationssystem. Ajoene forhindrer specifikt bakterierne i at udskille giftstoffet rhamnolipid, som √łdel√¶gger de hvide blodlegemer i kroppen.

De hvide blodlegemer er svære at undvære, fordi de er en effektiv del af immunforsvaret og både forebygger infektioner og dræber bakterier," fortæller Tim Holm Jakobsen, der har lavet sin ph.d.-afhandling om ajoene.

 

F√• den rigtige m√¶ngde af de gavnlige stoffer fra hvidl√łg¬†og undg√• lugten - Pr√łv Den Tibetanske Hvidl√łgskurūüćÄ

www.hvidloegskuren.com

Udvalgte blogindlæg
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
F√łlg os
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page