Hvidløg - stinkende sundt

 

 

Kilde; http://www.magasinet-sundhed.dk/sundhed/artikler/hvidloeg-stinkende-sundt/

 

I mere end 5000 år har mennesker anvendt hvidløg som alt fra infektioner

og virus til cancer, parasitter og hjerteproblemer og endda vampyrer og onde ånder.

 

Den dag i dag kan forskerne stadig finde nye overraskende effekter, og de ildelugtende

svovlforbindelser kan tilsyneladende ting, medicinalindustrien indtil videre har måttet give fortabt overfor

Af Karin Svennevig Hyldig

Kilde til ungdom og afkalkning

"Alene antioxidanterne i hvidløg er med til at hindre vores cellers kraftværker i at gå ned og det gavnlige kolesterol i at ilte, så det bliver til skadeligt kolesterol. Større doser virker mod infektioner og virus. Mindre doser ser ud til at forebygge livsstilssygdomme som blodpropper og kræft," opremser han og henviser blandt andet til den tyske professor Gunter Siegels forsøg med hvidløgsekstrakt, som tilsættes menneskeblod i et system af kunstige blodkar på Freies Universität i Berlin.

Forsøgene har blandt andet vist, at ekstrakt fra hvidløg kan opløse de fedtbelægninger i blodårerne, man i daglig tale kalder åreforkalkning. Blodkarrene bliver mere smidige, blodgennemstrømningen bedre, blodet mindre tilbøjeligt til at klumpe sammen og hjertet i stand til at sætte trykket ned.

En anden tysk undersøgelse af 40.000 kvinder har vist, at hvidløgsspisere har 35 procent lavere risiko for at få kræft. Her blev forskerne dog kritiseret for ikke at tage højde for, at hvidløgsspisere generelt spiser mere grønt end hvidløgsforsagere.

"I dag vil man jo se videnskabeligt bevis for alt. Også de ting, vi udmærket ved.

 

I lande, hvor man bruger meget hvidløg i maden har de markant færre blodpropper og tilfælde af kræft i tarmen. For mig er det bevis nok til at anbefale et middel, der jo ikke har mange alvorlige bivirkninger," peger Carsten Vagn-Hansen på.

Svovlforbindelser gør livet surt for kronisk sygdom

Mikrobiolog og ph.d.-studerende Tim Holm Jakobsen fra Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet er heller ikke i tvivl om, at hvidløg virker. Gennem snart seks år har hans afdeling undersøgt, hvorfor og hvordan svovlforbindelserne i den aromatiske grøntsag får skovlen under bakterier, hvoraf nogle er så hårdnakkede, at selv bredspektret antibiotika må give fortabt.

Tim Holm Jakobsen og hans kolleger har fundet nogle af svarene i et svovlholdigt molekyle, 'ajoene', som afdelingen netop har taget patent på virkningen af. Denne svovlforbindelse, som blot er én af de mange, der dannes, når hvidløg knuses, har i forsøg vist sig både at splitte og forvirre skadelige bakterier – at gøre dem husvilde og afvæbne dem ved bl.a. at nedbryde det stof, bakterierne bruger til at bekæmpe de hvide blodlegemer, som har til opgave at slå de skadelige bakterier ihjel.

De ukampdygtige bakterier bliver lettere at slå ihjel for kroppens immunforsvar. Særlig stor effekt har ajoene kombineret med antibiotika, som ellers kan have svært ved at trænge ind bag den såkaldte 'biofilm' – en slags panser af slim som bakterier gerne forskanser sig bag.

Kroniske infektioner er en alvorlig trussel for diabetespatienter og mennesker med cystisk fibrose. Om ti år eller mindre regner mikrobiologen med, at ajoene kan redde disse patienter, hvis medicinalindustrien melder klar til at sætte stoffet i produktion. Mængderne af ajoene i et hvidløg er nemlig så små, at der skal omkring 50 daglige fed til at opnå den ønskede effekt.

"Og så store mængder hvidløg er der vist ikke mange maver, der kan klare," siger Tim Holm Jakobsen.

Til gengæld er ajoene velegnet til medicin. Modsat andre svovlmolekyler er det ugiftigt for mennesker i relativt store mængder og stabilt over længere tid. Også overfor varme, fortæller Tim Holm Jakobsen.

I Den Tibetanske Hvidløgskur har de knuste økologiske hvidløg ligget i lage over længere tid, så alle de gavnlige svovlstoffer er trukket ud. Du undgår på denne måde at skulle spise 50 fed dagligt for at få den gavnlige effekt. Og så er det helt naturligt ... ingen kemi overhovedet ... og ingen lugt!